Welke klachten worden met osteopathie behandeld?
Osteopathie focust op klachten (pijn en/of mobiliteitsproblemen) die het gevolg zijn van functionele problemen. Die kunnen zich uiten in bewegingsbeperkingen in één of meerdere systemen die het lichaam kent.
De klachten die ik behandel, zijn onder te verdelen volgens de verschillende systemen:
Musculo-skeletale problemen: lumbago, nek- en schouderpijn, hoofdpijn, bekkenpijn, pijn in één van de ledematen, problemen met het kaakgewricht ...
Circulatoire problemen: slapende handen, “restless legs”, migraine
...
Inflammatoire problemen: recidiverende ontstekingen t.h.v. gewrichten, sinussen, blaas en nieren, neus-, keel- en oorproblemen
Gastro-intestinale problemen: zuuroprispingen, verstoorde stoelgang, verstoorde vertering, spastisch colon ...
Neurologische problemen: uitstralingspijnen zonder ernstige herniaproblemen ...
Voor wie?
Iedereen kan gebaat zijn bij een osteopathische behandeling, van de allerkleinsten tot hoogbejaarden. Osteopathie kan ook een oplossing bieden bij mobiliteitsproblemen en fysieke trauma’s van diverse aard en oorsprong.
Blijft dit vaag voor u en zegt bovenstaande opsomming van klachten ook niet alles? Inderdaad, dat kan. Zoals blijkt, is het werkingsgebied van een osteopaat heel breed. En indien mogelijk help ik iedereen. Hieronder vindt u slechts enkele voorbeelden van situaties/problemen waarmee u bij mij terechtkunt.
SENIOREN
Bij het verouderen hebben we de neiging om te verstijven. Er treedt slijtage op van de gewrichten en het bindweefsel in de ligamenten wordt minder soepel. Herstellingsprocessen verlopen trager en minder efficiënt. Het lichaam wordt minder uitgedaagd om te bewegen waardoor we onszelf een soort korset aanmeten.
De beste manier om dit proces te vertragen is deze. Leg uzelf de discipline op om dagelijks een programmaatje van gevarieerde lenigheidsoefeningen af te werken. Hoe vroeger in het leven u hiermee begint, hoe beter. Soepele gewrichten zorgen voor meer bewegingsvrijheid. Daardoor worden de gewrichten minder eenzijdig belast en verslijten ze minder snel.
Als osteopaat kan ik ook hier voor u een concrete hulp betekenen. Want of u nu al dan niet oefeningen doet, toch is het soms nodig om bepaalde gewrichten op een specifieke manier los te maken. Uw levenscomfort verbetert er aanzienlijk mee!
REVALIDATIE
Na een breuk, een scheur in de ligamenten of een verzwikking volgt dikwijls revalidatiekine. Dit is nodig om terug de juiste spierbalans te verkrijgen en om eventuele houdingscorrecties uit te voeren.
Het kan zeer nuttig zijn om tijdens of na de kine ook bij een osteopaat langs te gaan. Bij het opgelopen letsel en/of het daaropvolgende herstel kunnen gewrichten (ook de kleintjes) vast komen te zitten: in de omgeving van het trauma maar ook elders in het lichaam. De blokkades op afstand kunnen een gevolg zijn van compenserende houdingen en bewegingen tijdens het herstelproces, maar kunnen ook ontstaan zijn op het moment van het trauma zelf. Zo kan er tijdens het omslaan van de voet door de impact een blokkade ontstaan in het bekken of de rug. Dat wordt niet steeds meteen opgemerkt. Omdat er in eerste instantie veel aandacht gaat naar de pijnlijke voet, maar ook omdat dergelijke blokkades dikwijls pas later tot klachten leiden.
BABY’S
Een baby krijgen is van het mooiste wat het leven te bieden heeft. Voor sommige jonge ouders echter beginnen dan de zorgen. Hun pasgeborene is niet het rustige baby’tje dat het zou moeten zijn. Het slaapt slecht, drinkt moeilijk, verkrampt, huilt voortdurend of vertoont andere zorgwekkende symptomen.
Deze symptomen kunnen het gevolg zijn van mobiliteitsstoornissen ter hoogte van de schedel en/of bovenste halswervel. Daardoor geraken zenuwen die de schedel verlaten, ingeklemd en/of er ontstaan spanningen ter hoogte van de hersenvliezen. De reden waarom veel baby’s met dergelijke mobiliteitsstoornissen geboren worden is te wijten aan onze grote hersenen. Tijdens de evolutie hebben de bekkendoorgang bij de vrouw en de omvang van de babyschedel zich door kraambedsterfte op elkaar afgesteld. Gelukkig bestaan er nu middelen (verlostang, vacuümpomp, keizersnede …) om kraambedsterfte tot het minimum te herleiden. Het wegvallen van deze natuurlijke selectie heeft soms tot gevolg dat problematische bevallingen aanleiding geven tot de geboorte van een gezonde baby met mobiliteitsstoornissen ter hoogte van de nek/schedel.
Daarnaast zijn een malpositie van de foetus in de baarmoeder of een val op het hoofdje van de pasgeborene mogelijke oorzaken van mobiliteitsstoornissen.
Welke mobiliteitsstoornissen?
De verschillende botjes van de schedel zijn bij de pasgeborene nog niet met elkaar vergroeid. Om de doorgang door het geboortekanaal mogelijk te maken moeten de schedelbotjes wat verschuiven ten opzichte van elkaar en daarna terug op hun plaats komen. Ook moet het hoofdje een belangrijke rotatie maken naar één zijde en later terugdraaien. Tijdens deze verschillende fasen kunnen schedelbotjes of de bovenste halswervel vast komen te zitten. Dit kan nadien gecorrigeerd worden door een osteopaat.
Symptomen
Als uw baby één van volgende symptomen heeft, is het raadzaam om eens langs te gaan bij een osteopaat.
voorkeurshouding (torticollis)
schedelasymmetrie of afplatting van het achterhoofd
bewegingsbeperking van de nek
eetproblemen
slechte zuigrespons
darmkrampen
excessief huilen, rusteloosheid
extreme gevoeligheid van de nek
ontstaan van scoliose in de wervelkolom
veelvuldig verslikken
gastro-oesophageale reflux
last met bepaalde houdingen (tijdens borstvoeding, verschonen)
Soms kan ik bij uw baby geen mobiliteitsprobleem vinden en moet de oorzaak elders gezocht worden. Ik focus dan eerst op de voeding.
Zo is lactose-intolerantie een mogelijkheid. Maar ook bepaalde stoffen in de moedermelk kunnen de oorzaak zijn. In het laatste geval kan een wijziging in het dieet van de moeder zeer goede resultaten geven.